messengers spamlijst afbeelding

Messengers

Messengers

WhatsApp, Telegram, Facebook messenger, Snapchat enz. Tegenwoordig zijn er tal van messenger diensten.

De één werkt aan de hand van een registratie van een telefoonnummer en de andere aan de hand van een email adres. 

Criminelen gaan ook met de tijd mee en gebruiken ook de bovengenoemde berichtendiensten om mensen in de val te lokken voor het afpakken van je gegevens zoals je pincode, identiteit en of andere zaken zoals verkennen van je verblijf om bijvoorbeeld in te breken.

WhatsApp

WhatsApp is één van de grootste berichtendienst met vele functies, een bericht naar iemand schrijven, een foto delen of een audio bericht inspreken. Allemaal onschuldig mist je weet dat je met de juiste en bekende persoon aan het communiceren bent. Dit is ook voor andere berichtendiensten.

Veilig met berichtendiensten omgaan?

  • App alleen met bekenden die je ook echt kent
  • Bericht van een onbekende gebruiker zoals onbekende naam, email, telefoonnummer, open géén afbeeldingen, videos, links, documenten.
  • Herken de manier van schrijven, jij kan niet zien aan de andere kant wie degene is die de telefoon heeft, kan net gestolen zijn van je ouders?, zegt jou vader altijd lieverd tegen je, dan is een bericht met “hey moppie” al vreemd.
  • Je krijgt een bericht dat je telefoon gestolen en dat je met iemand anders telefoon gebruikt, je gaat het geloven, de volgende stap is mijn geld is gestolen kan je overmaken naar me. TRAP HIER NIET IN
  • Je krijgt een betaalverzoek voor het betalen van je belastingaangifte, onthoud de belastingdienst stuurt geen berichten naar je telefoon.
  • Namens je buren krijg je een bericht die even in nood zitten, ook dan doe je niks.

Houd het simpel, door te appen, bellen met degene die je kent, is het een onbekenden dan open je geen berichten van degene, kies voor de optie blokkeren zodat je niet opnieuw wordt lastiggevallen door degene.

Deel nooit gevoelige informatie, zoals je een banknummer en of kopie van je ID kaart, iemand die je kent kan het ook komen ophalen bij je.

Deel geen informatie zolang je niet weet hoe alle functies werken, is het nodig om te vermelden dat je niet thuis bent?. Maak geen slachtoffer van jezelf.

Bij WhatsApp krijg je ook een bericht dat de nummer is gewijzigd van degene met wie je wilt communiceren. Dan kan gebeuren als iemand een nieuw nummer heeft, wacht tot degene je gezien hebt en vraag of het klopt. 

Wissel elkaars gegevens alléén uit als je elkaar ook ziet, op een app zie je niet wie degene is.

De profielfoto klopt, nee dat is onjuist, criminelen gebruiken de profielfoto van degene om zo vertrouwd mogelijk over te komen.

Een buurtapp is handig voor als er iets in de straat gebeurt, echter weet zeker dat je buren ook degene is met wie je communiceert, dus bij elkaar komen en nummers en of email uitwisselen.

Heb je geen verstand van de instellingen van je telefoon en of app, laat het door iemand in je huishouden dit instellen, en niet je buurman aan de overkant die er pas woont waar je goed mee kan praten.