afbeelding software cd spamlijst

Software

Software is een programma wat je kan installeren op je computer, laptop, SmartTV, telefoon en veel meer apparatuur tegenwoordig.

Software is er in verschillende soorten, een anti virus software zorgt ervoor dat je zo min mogelijk virussen in je apparaten krijgt. Een virus is ook een programma dat zorgt ervoor dat je computer beheer kan worden door onbekenden, je bestanden vernietigen, belangrijke informatie doorsturen of je computer wordt ontregeld.

Fabrikanten zoals Microsoft zijn bekende leveranciers van software, de computer is voorzien van een operating systeem ( OS ) in dit geval van Microsoft is dat Windows en daarnaast kan je een office pakket software kopen en installeren op je computer.

Hoe gevaarlijk is software?

Dat ligt eraan hoe je eraan komt en wat voor software zoek je?

Om software te downloaden ga je het beste naar de fabrikant van de software, wil je office pakket aanschaffen voor windows dan ga je naar de website van Microsoft en vandaaruit kan je selecteren, betalen, downloaden en installeren.

Software is te verkrijgen op verschillende manieren, je koopt het zoals hierboven omschreven bij de maker / leverancier van de software wat een veilige manier is.

Je krijgt een cd van iemand of een link in je e-mail / berichtendienst om het te downloaden, dit brengt al een grote risico met zich mee. Vaak is software betaald en heeft een activatiecode voor degene die het heeft aangeschaft, echter worden onbedoeld programma’s gemaakt om dit te omzeilen met de nodige risico’s om je computer te besmetten met een virus.

Waar moet je op letten?.

  • Koop software bij de maker / leverancier.
  • Heb je het nodig, bijv. Windows heeft ook diverse programma’s in hun systeem ingebouwd voor veiligheid .
  • Installeer niet zomaar iets wat je hebt gehad zoals een cd of een link in je mail / berichtendienst.
  • Geef als je op internet bent niet zomaar toestemming, zie het als je huis waar een onbekende voor de deur staat, dan doe je ook niet open.
  • Gratis software ( freeware ) heeft vaak een deal met een andere partij, bij het installeren krijg je vaak ook nog andere software erbij, waardoor je onbedoeld toch je apparatuur onveilig maakt.
  • Negeer geen waarschuwing op je apparatuur als je een melding krijgt, bijv. Windows heeft schadelijke software ontdekt, volg de stappenplan om het te verwijderen of laat het door een bekende die je kan vertrouwen oplossen.
  • Zorg altijd dat je software is bijgewerkt, Windows geeft wekelijks een update van zijn programma.
  • Neem altijd je laptop mee en laat het niet onbeheerd achter
  • Installeer speciaal software voor je kinderen die ook achter de computer zitten, zo heb je beperkingen en is het vaak vergrendeld met een wachtwoord.
  • Zorg ervoor dat je apparatuur is voorzien van een wachtwoord wat niet snel te raden is.