e-mail op het internet

Je emailadres online

Op het moment dat je verbonden met het internet laat je sporen achter, de één gebruikt de informatie voor het verbeteren van systemen zoals software en of de hardware ( vaak fabrikanten van producten die je gebruikt ) en de andere juist om advertenties te tonen op de pagina en de andere om je te bestoken met informatie waar je wordt verzocht om bijv. op een link te drukken van je bank en daarna weg geld.

Vaak laten wij zelf veel informatie achter op het internet, vul je een beoordeling van een restaurant in en vaak met eigen naam en achternaam, bijvoorbeeld, Roos Jansen, voor criminelen is het een simpel puzzel om daar combinaties te maken zoals roos,jansen@xx.nl of jansen.roos@xx.nl, roos.jansen@xx.com enz. zoals je ziet maak je daar verschillende combinaties, waardoor criminelen/oplichters naar alle adressen zoals hierboven omschreven een mail sturen met het verzoek voor betalen, identificeren en of te bellen.

Je identiteit is door jezelf klein beetje bekend gemaakt, criminelen/oplichters pakken het verder op en laatste is wat jij doorgeeft, zoals je bankpas, internetcodes, inlogcodes enz. Dat doen ze met bellen namens bijvoorbeeld de bank of een mail te sturen zogenaamd ter bevestiging waardoor je erin trapt.

Kies voor het plaatsen van beoordelingen op internet alleen een voornaam, heb je een minder bekende voornaam kies dan voor een andere verzonnen naam of doe het anoniem. Een voorbeeld is het plaatsen van beoordelingen op bol.com wat je vaak ziet is dat er staat “Kim de Groot uit Purmerend” zo kan je aan de hand van Social media al meer weten te komen over Kim de Groot, terwijl een bericht ook geplaatst kan worden als “onbekend uit Purmerend” dan wordt het een stuk moeilijker om daar meer over te weten te komen.

Je email is de basis van wat jij achterlaat, kies ervoor om twee e-mail adressen te hebben, één waar je alleen maar onbelangrijke emails ontvangt zoals nieuwsletter van een bedrijf. De andere email gebruik je puur voor belangrijke zaken zoals DigiD, afspraken zoals ziekenhuis enz.

Log altijd uit ( uitloggen / afmelden ) als je op een website inlogt of gaat verlaten, al is het om even een bezoekje te brengen naar de toilet.